top of page

KAPI ÇÖZÜMLERİ

Değerli Müşterilerimiz,

 Firmamız uluslararası proje taahhüt firması olup; proje bütünlüğü oluşturmayan perakende nitelikteki (minimum 100 kapı ve altı) talepleriniz konusunda yardımcı olamamaktayız

İş yoğunluğumuz gereği, lütfen tüm talep ve isteklerinizi info@dtec.com.tr adresine e-mail ile iletiniz.

Talep edilen her türlü teknik bilgi danışmanlık kapsamında verilmektedir.

İhale hazırlığı, genel pazarlama firmaları ve reel olmayan projelerinize teklif verememekteyiz.

DTEC, yangın kapılarında güvenlik ve yangına karşı dayanımı, mimari projenizin estetik bütünlüğü içerisinde sunar. 
TS EN 1634 - 1
UNI 9723
GOST
BS EN 1634 - 1
TS EN 1634-1 Yangın Kapısı

Sertifikayla birlikte, yönetmeliklere uygun  işlevsel ve nitelikli bir çözüm SmartTec Yangın Kapıları

Özel tasarım, yoğun kullanım, işlevsellik ve üst düzey beklentileriniz için ResistTec Yangın Kapıları

Teknik gereklilik, yurt içi sertifikalı üretim bulunmaması ya da  şartnamelerde zorunlu olarak istenen sertifika koşullarını sağlamak üzere ithal edilen kapılar.

30, 60, 90, 120 dakika yangına dayanımlı ahşap kapı serimiz dilediğiniz kaplama yüzeyi ile sunulmaktadır.

Paslanmaz sacdan üretilen, dış ortam, yoğun kullanım, işlevsellik ve üst düzey beklentileriniz için.

Kapılarımız sertifikalıdır

EI 60, EI 90 ve EI 120 Dakika Dayanımlı
Yangın Kapıları

FD30, FD60, FD90

Dakika Yangın Dayanımlı Ahşap Kapılar

Teklifimizi görmeden karar vermeyiniz

Sizlere ekonomik, orta ve üst segmentte, ihtiyacınıza uygun sertifikalı seçenekler sunuyoruz.

Özellikli çözümler sunuyoruz

Siz yalnızca ihtiyaçlarınızı belirleyin.

 

Dilerseniz kapınızla ilgili her konuda teknik destek ve yardım sunalım. 

YAŞAMLA ARANIZDAKİ GÜVENLİ KAPI

Projelerinizin elle tutulur, gözle görünen yüzü kapılarınız...

Sıkıntılı anınızda güven duyacağınız ve projelerinizdeki estetik kaygılarınızı da çözümleyen yangın kapısı...

sertifikalı camlı yangın kapısı
yangın kapısı
sertifikalı yangın kapısı

İHTİYAÇ DUYDUĞUNUZ AN GELDİĞİNDE!

Yangın kapılarınız genelde binanızda bir köşede bekleyen ancak gereksinim duyduğunuz anda yaşamınızı koruyan en işlevsel unsurdur. Yangın kapısı seçiminde en önemli husus öncelikle dayanım sertifikasyonunun olması ve sertifikasyon özelliklerine göre üretilmiş olmasıdır. Her firmanın üretim özellikleri birbirinden farklılık göstermektedir. Sertifikasyon sürecinde ya da öncesinde yapılan arge çalışmalarıyla üretilecek kapının üretim reçeteleri belirlenir. Bir yangın kapısında belirleyici olan, içerisinde kullanılan malzemelerin nitelik, yoğunluk ve özellikleri ile üretimde kullanılan tekniklerdir. Yangın kapısını seçeceğiniz firmanın güvenilirliği, üretimde sertifikasyon koşullarında üretim yapılıp yapılmadığı, doğru montajlanıp montajlanmadığı gibi hususları göz önünde bulundurmak gereklidir. Yangın kapınıza ihtiyaç duyduğunuzda; sizi güvenle koruyacak arkasında durabileceğiniz bir kapı olmalı.

GOST Sertifikalı Yangın Kapısı

Tebrikler! Mesajınız alındı.

YANGIN KAPISI HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER

SINIFLANDIRMA

Yangın Kapıları TS EN1634-1 (Yangına dayanıklılık deneyleri-Kapı ve kepenkler-Bölüm 1: Yangın kapıları ve kepenkleri) standardına göre yangına dayanım zaman ölçütüne göre değerlendirilmektedir. Kullanıldıkları yere göre bütünlük (E), yalıtım (I), ışınım (W), kendi kendine kapanma ve duman sızdırmaz (S) özelliklerine sahip olmalıdır.

a. Bütünlük ve yalıtım (EI)

b. Bütünlük ve ışınım (EW)

c. Aynı zamanda darbe halinde bütünlük ve yalıtım (EI-M)

d. Kapılar için kendiliğinden kapanma (C)

e. Duman sızıntısı (S)

Yangın kapısı dayanım sürelerinde E ve I (EI) süreleri göz önünde bulundurulur. Türkiye'de yangın geçişleri ve yangın kapılarının özelliklerine ilişkin "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" hükümleri uygulanmaktadır. Buna göre yönetmelik hükümleri öncesi yapılan mevcut konut binalarına ilişkin hükümler ile yeni yapılan binalara ilişkin hükümler birbirinden ayrılarak düzenlenmiş ayrıca binanın kullanım amacına göre de ayrımlar yapılarak gereklilikler oluşturulmuştur. Gerektiğinde firmamızdan ayrıntılı olarak bilgi alabilirsiniz.

Sertifika ya da test raporu değerlendirmelerinizde EI değeri yerine E gösterilmediğine dikkat ediniz.

YANGIN KAPISI SERTİFİKALARININ KISALTMALARININ ANLAMLARI

EN       :  Avrupa Birliği Standartlarını belirleyen kısaltmadır. 

TS        : Türkiye standardı

BS       : İngiltere standardı

GOST : Rusya standardı

UNI    : İtalya standardıdır.

UL      : ABD standardı

Dünya üzerinde yangın konusunda; konutlar da dahil olmak üzere yangın dayanımlı kapı kullanılması zorunlu olduğundan en yaygın standartlardan birisi BS yani İngiliz Standardıdır. Özellikle Türkiye'de henüz standartlar oluşmamışken giren UNI 9723 sertifikalı İtalya yangın kapılarından dolayı UNI yani İtalyanın yerel standardı Türkiye'deki şartnamelerde halen karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de geçerli standart TS EN standartlarıdır. 

KİLİT MEKANİZMALARI

Yangın kapısında kilit ve kol mekanizmaları en önemli unsuru oluşturmaktadır. Her şeyden önce yangına dayanımlı aksesuarlar kullanılmalıdır. Kilit mekanizmaları yaşamsal önem taşımakta olup maliyetten kısmak amacıyla antipanik sistemli kilitler kullanılmayabilmektedir. Kapı mimarisini oluştururken öncelikle kullanılacak alan belirlenmelidir. Dışarıdan girişe uygun bir alanda kullanılacaksa öncelikle dışarıdan kilitlenebilmeli ancak yangın anında içeriden açılmalıdır (Antipanik sistem), içeride kullanılacaksa antipanik bar sistemine durum göre gerek bulunmamakta ancak arkadan kilitlenmemelidir. Bilinmelidir ki antipanik sistemi olmayan kilitler arkadan kilitlendiğinde yangın anında açılmamaktadır.

 

ÖLÇÜ ALINMASI

Yangın Kapısı ölçüsü bitmiş zemin hesaplanarak, duvar boşluğunun yüksekliği ve genişliği ölçülerek alınır. Kapı duvar boşluğunda olası hatalar ve eğriliklerin göz önünde bulundurulması için alt ve üst ile sağ ve sol köşelerden ayrı ayrı ölçü alınmalıdır.

KANAT YÖNÜNÜN BELİRLENMESİ

Her üreticinin standardı farklı olmakla birlikte; yön belirlenirken kol içeri doğru sağ elle tutularak açılıyorsa sağ kanat, sol elle tutularak açılıyorsa sol kanat olarak nitelendirilir. Başka bir anlatımla yangın holüne açılan kapıda, yangın holüne girerken menteşe sağda ise sağ kanat, solda ise sol kanat kapı olarak adlandırılır.​

 

Sol Açılır Kanatlı Yangın Kapısı

(DIN : Sağ)

Sağ Açılır Kanatlı Yangın Kapısı

(DIN : Sol)

MONTAJ

Dikkat edilirse standart testlerinde yangın kapıları yani kapı kanatları ya da kasaları tek başına test edilmez, bunun için kapı ifadesi yerine kapı setleri kullanılır. Kapı seti demek, ürün olarak kanadı ve kasası, kullanılan aksesuarı (menteşesinden bareline) ve montaj tekniğini de kapsamaktadır. Montaj tekniği denince ilk anlamda önemsiz ortalama bir standarttan söz edildiğini düşünülse de durum pek öyle değildir. Montaj sırasında kasa içerisinde kullanılan malzemeler ve sertifikasyon çerçevesinde yapılan uygulamalar sahada da yinelenmelidir. Örneğin test edilen kapıda beton doldurma, içerisine yangına dayanımlı köpük ya da taş yünü gibi maddeler kullanma gibi uygulamalar yapılmışsa sahada aynı uygulamalar yapılmalıdır. Bu çerçevede test ve sertifika kapsamında uygulanan yöntem ne ise yine montaj uygulamasının da aynı teknikle yapılması gerekmektedir.

Yangın kapıları montajı ayrı bir uzmanlık gerektirir. Her ne kadar standartlara ve sertifikasyona uygun olarak üretilen kanat yangına dayanımlı olarak üretilmiş olsa da kasa montajında da sertifikasyon aşamasındaki teknik özelliklere uygun, yangına dayanımlı malzemelerle ve fitili doğru uygulanarak montajlanmalıdır. 

SES ve ISI YALITIMI

Özellikle daire içinden yangın merdivenine açılan yangın kapılarında ses ve ısı yalıtımı önem kazanmakta her durumda da bina içerisinden açılan kapılarda da binanın genel ısısının düşürülmemesi ve ses yalıtımının sağlanması açısından önemli bir unsurdur. Standart ve sertifikasyonlara uygun olarak yapılmış yangın kapıları kullanılan malzemeler ve yapısı gereği genel anlamda ses ve ısı yalıtımına uygun ya da yardımcı  özelliktedir. Standardında olmamakla birlikte istenmesi durumunda giyotin kullanılarak eşik bölümünde de tam sızdırmazlık sağlanır.

FİYAT

Standart ve sertifikasyonlara uygun olarak üretilmiş yangın kapıları yaklaşık 70 kg üzerinde bir ağırlığa sahiptir.  Kullanılan malzemeler sertifikasyon özellikleri bilgi birikimi ve deneyim gerektirip, iç ve dış donanımlarının yoğunlukları ya da nitelikleri farklılık gösterebilir. Burada önemli olan ürünün teste sokularak, sertifikalandırmış olduğu kapı özelliklerine göre üretilmesidir. Dolayısıyla üreticiler belirli bir maliyete katlanmakta olup; ucuza alınmış bir yangın kapısından beklenen yararı ummak pek mümkün olmamaktadır.

KAPLAMA YÜZEYLERİ

Kaplama yüzeyleri estetik kaygı içindir. Ancak yangın kapısı kapalı ortama değil de dışarıya açılıyorsa mutlaka neme, güneşe, rüzgara, darbeye karşı dayanıklı malzemelerden üretilmelidir. Bu çerçevede en kullanışlı malzemelerden birisi de paslanmaz sac yüzeydir. Eğer kapı daire içerisinde yangın merdivenine açılır olarak kullanılıyorsa yangın kapısının daire içi yüzeyi dairenin mimari bütünlüğüne uygun kaplanırken, dış ortam yüzeyi boyalı olarak üretilebilmektedir.

KISACA;

Yangın kapısı adı altında üretilen ucuz kapılardan uzakta durmak; güvenilir, sertifikalı firmalardan biraz daha maliyetli olan ancak güvenlik, konfor ve huzurunuz açısından sıkıntı yaşamayacağınız bir yangın kapısını seçmek önemlidir.

Yangın Kapısı Teknik Bilgi
bottom of page